Yeni

10/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

sigara sarma makinesi

SLE - Lupus Hastalığı Nedir?

L U P U S H A S T A L I Ğ I ( SLE)
· SLE NEDİR ? :


LUPUS’ un kelime kökleri kurt ve kırmızılıktır. Yüz bu hastalık halinde genellikle kurt yüzüne benzer.

LUPUS’ un SLE diye adlandırılan türü kronik seyreder ve çok ciddi rahatsızlıklar yol açar. LUPUS bağlantı dokularına hücum ederek vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu durum vücudun bir çok organında kendisini gösterir.( deri,böbrek, eklemler, ciğerler, kalp gibi)
LUPUS Kanserin bir türü değildir. Özellikler tahmin edilemez ve insandan, insana değişir. Hastalık çok yumuşak ( hafif) seyrettiği gibi çok ağırda seyredebilir ve hayati organlarda hasara yol açabilir. LUPUS tahmin edilemeyen alevlenmelere (şiddetlenmeye) meyillidir. Ne zaman artacağını veya azalacağını tahmin etmek kolay değildir. Hastalığın şiddetlenmesi genellikle, enfeksiyonlardan, doğumdan ve stresli olaylardan sonra görülür. LUPUS’ un şiddetlenmesinin yoğunluğu değişmektedir. Yılda birkaç kere görüldüğü gibi, birkaç senede bir defa da şiddetlenebilir. SLE doğumdan sonra veya düşük olayından sonra şiddetlenebilir.

SLE genellikle diğer hastalıklara benzer. Diğer hastalıkları çok güzel taklit ettiği ( benzediği ) için “BÜYÜK TAKLİTÇİ” diye isimlendirilir. Modern tip ta teşhis testi ve tedavisi yoktur. Bununla beraber bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar ve hayat standartlarını yükselterek gelişme sağlanabilir. Amerika’ da ki LUPUS kuruluşlarına göre hastaların % 90’ ı normal hayat standartlarına göre yaşayan insanlardır.

Sebebi
· LUPUS’ UN SEBEPLERİ :



LUPUS’ un sebepleri bilinmemektedir. Güneş , yorgunluk ve stres , genetik gerekçeler SLE’ yi tetikler . Kan testleri SLE hastalarının muhtemelen gerçek virüslere maruz kaldıklarını göstermektedir. Saç boyaları ve vücuda alınan silikon

LUPUS hastalığına neden olduğu tespit edilmesine rağmen bunlar hastalığın artma sebebi olarak görülemez.

Hastaların çoğunda güneş ışınlarının ve röntgen ( vs.) ışınları SLE’ yi alevlendirir. Işınların reaksiyonları genellikle iç bölgelere sızar fakat ateş, yorgunluk , eklem ağrıları ve SLE hastalığının diğer belirtilerine de sebep olurlar.

Bazı hastalar güneşe aşırı duyarlıdır , bunlarda birkaç saat güneş altında kalma bile ateş, yorgunluk ve hastalığın diğer belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. KİMYASAL ve ULTRAVİYOLE ışınları da aynı zamanda hastalık ile kuvvetli bir şekilde bağlantılıdır.

Bazı ilaçlarda SLE belirtilerinin çıkmasına neden olurlar, bunlardan en çok bilinenler:



- PRONESTYL (PROCAİNAMİDE) : ARRHYTHMİAS hastalığının tedavisinde kullanılır.( kalbin normal ritimde çalışmadığı hastalık)

- APRESOLİNE (HYDRALANİZE) : Yüksek tansiyonda kullanılır.

- INH ( ISONİAZİD) : Tüberküloz tedavisinde kullanılır.

Diğer ilaçlar : penisilin , antibiyotikler , SULFA, BETABLOKERLER, TRİCY ANTİDEPRASYONLAR ve doğum kontrol haplarını da sayabiliriz.



İlaçlar kesildiğinde LUPUS’ un belirtileri genellikle kaybolur.


Belirtisi
· BELİRTİLERİ:



1. Eklem yerlerinde acı ve şişme olur.

2. Nefes alınca göğüs’ de acı duyulur.

3. Kan sayısı düşer.

4. Güneşe karşı duyarlılık olur.

5. Tuhaf bir şekilde saç dökülmesi olabilir.

6. Hamile kadınlarda düşükler olabilir.

7. Sebebi anlaşılamayan ateşlenmeler olur.

8. Uzun süreli aşırı derecede yorgunluk meydana gelebilir.

9. Yüzde renk değişimi ve kırmızı isilikler meydana gelebilir.

10. El ve ayak parmaklarında soğuk ve stresten dolayı solukluk ve morluk oluşur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar