Yeni

10/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

sigara sarma makinesi

Yeni Instagram Algoritması


Herkese yeniden merhaba :)

Bugün özellikle blogger arkadaşlarımızın gündemini oldukça meşgul eden yeni instagram algoritması  hakkında sizlere detaylı bilgi vermek istedim. Umarım sizler için faydalı olur ve biraz olsun aklınızdaki soru işaretlerini silebilirim.



Instagramda Neler Oluyor?

Instagram 2021 Ocak ayında yeni bir algoritma getirdi. Herkesin dilinde bir algoritma var ama tam olarak ne olduğu aslında çokta bilinmiyor. Ama herkesin yakındığı ortak bir nokta var; herkesin like ları düştü, kimsenin postu kimseye net bir şekilde gitmiyor ve sürekli insanlar bu sıkıntıyı yaşadığı için hikayelerinde son paylaştıkları post için duyuru yaparak bi şekilde takipçilerini sayfalarına yönlendirmeye çalışıyor. Şimdi gelelim bunun sebeplerine;



1. %10 Kuralı

Yeni algoritmada postlarınız sizleri takip eden çoğunluğun sadece %10 una gösteriliyor. %10 gerçekten çok az bir rakam, mesela benim 8bin takipçim var fakat sadece 800 takipçim benim postlarıma erişebiliyor. Aslında instagram bu olay ile sizin postunuzu test ediyor. İlk gösterilen yüzde 10 luk dilimden çok iyi bir tepki alırsa yani yorum, beğeni ve kaydet gibi etkileşimi arttıran unsurlar; daha fazla kişiye göstermeye başlıyor postunuzu. Ama eğer alamazsa yüzde onda kalıyor :( O yüzden siz ne yaparsanız yapın postunuzu etkileşimin en yüksek olduğu saatlerdede paylaşsanız, dünyanın en güzel fotoğrafınıda paylaşırsanız paylaşın, sadece yüzde on gördüğü için like larınız daha düşük kalıyor olabilir. Bu etkileşimi yükseltmek için;

2. Takipe Takip

Her postun altına emoji yada yorum bırakıyorlar, aslında tamamen iyi niyetli olarak takip ettiği kişiye destek vermek için, fakat instagram sürekli düzenli olarak birbirinin paylaşımları altına yorum yapan bu gruplaşmaları tespit ediyor ve onların görünürlüğünü azaltıyor. Bu aslında birbirine iyilik yapmaya çalışan kişilerin istemeden birbirine kötülük yapmasına sebep oluyor ve birçok kişi bunu bilmediği için bu kötülüğü yapmaya devam ediyor. Hatta öyle birşeyki bazen yapılan yorumlar post ile inanılmaz alakasız olabiliyor. Bir keresinde keçi severkenki fotoğrafını paylaşan bir arkadaşın yorumlarında şunu bile görmüşlüğüm var '' Aaaa köpek senin mi? Ne kadar tatlı tam sevmelik demişti.'' ve keçinin kocaman boynuzları ben burdayım diyordu :)

3. 60 Dakika

Eğer size yapılan bir yoruma veya etkileşime 6o dakika içerisinde dönmezseniz, postunuzun etkinliği azaltılıyor. Ben bu özelliği oldukça saçma ve gereksiz buldum. Neden derseniz, her an dakik olup telefonumuzda bunu kontrol edemeyiz sonuçta instagram dışında akan bir hayatımız var, çoğumuz yoğun bir şekilde çalışıp instagram gibi mecraları sadece hobi olarak kullanıyoruz. Yani özeti şu siz pasifseniz instgram da postunuzu pasif yapıyor.

4. Emojiler

Bu durum aslında 2. madde ile oldukça ilişkili, aldığınız yorumlar sadece bir veya iki kelimeden oluşuyor yada sadece emojilerden oluşan yorumlarsa bunlar etkileşime dahil olmuyor. Eğer yorumlarınızın etkileşime dahil olmasını istiyorsanız en az 4 kelime ve 1 emojiden oluşan yorumlar yapmanız gerekiyor.

5. #hashtags

Bu en ama eeeeen önemli madde bana göre ;) Instagram ilk çıktığı zaman birçok kişi sayfasında takipçi sayısını ve beğeni sayısını #hashtag ler sayesinde arttırdı. Yaklaşık 4 yıl önce Instagrama girdiğimde bende bu şekilde 10k takipçiye kadar çıkmıştım. Fakat yeni algoritmada  hashtag leri postun altına değilde, yorum kısmına kendi postunuzun altına yazarsanız kesinlikle hashtag ler içinde aramalarda çıkamayacaksınız. İkinci bir durum ise eskiden yaptığımız gibi dolu dolu eklediğimiz 30 adet hashtag olayı maalesef yeni algoritmada işe yaramıyor. Mesela makyaj yaptınız ve paylaşıyorsunuz, eklediniz #makeup maalesef bu hashtag de 157 milyon küsür paylaşım var buda ön plana çıkma olasaılığınızı oldukça düşürüyor. O yüzden hashtag kullanımında daha seçici olun ve konuyla ilgili 5 yada maksimum 6 hashtag ekleyin ve bunlarla ilgili paylaşımlar 10bin ile 50bin arasında olsun ve hashtag lerinizi sürekli değiştirin, çünkü yeni instagram tekrarı ve ezberi sevmiyor ;) Sen ne kadar farklılaşırsan oda seni daha çok ön plana çıkartıyor ;)

6. Keşfet ve Anasayfa

Eskiden anasayfamıza takip ettiğimiz kişilerin gönderileri düşerdi, birde keşfet vardı ordada bizim takip ettiğimiz kişilere ve beğendi yaptığımız konseptlere benzer başka insanların başka paylaşımları çıkardı. Artık anasayfada aşağı doğru inerkende takip etmediğimiz ama sizin ilgi alanınıza giren kişilerin gönderilerini görebilmeniz mümkün.O yüzden bazen tanımadığınız bir insan çıktığında eh ben tanıdığımı görmüyorum tanımadığım karşıma çıkıyor diyebilirsiniz bu tamamen bu özellik yüzünden ;) 


Evet yeni sevgili instagram algoritması bu şekilde sizlere açıklamaya çalıştım. Umarım sizler için çok çok faydalı olur ve hep birlikte güzelce instagram sayfalarımızı büyütebiliriz <3

Beni eğer instagramdan takip etmek isterseniz. @beautybygizzyofficial buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Geri takip için yorumun altına kullanıcı adınızı bırakırsanızda mutlaka geri dönerim ;)

Hepinize harika bir Aralık ayı diliyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar