Çevremizde kilo vermek isteyenlerin aksine kilo almak isteyenlerin de karsimiza çiktigina tanik olmusuzdur. Öncelikle enerji tüketiminin enerji harcamasindan az oldugu durumlarda kilo alamama durumu ile karsilasilacagini belirtmekte yarar var. Bu durumun yani sira kilo alamamanin birkaç sebebi olabilir: Kisi sigara içiyorsa bu durum besinlerin gerçek kokusunu ve tadini algilamasina mani olarak istahini baskilayabilir. Bagirsak kurtlari tüketilen besinleri sizinle paylasir. Gaita (diski) testi ile bagirsaklarda parazit olup olmadigi test edilebilir. Bir de hormonal nedenlere bagli olarak kilo alamama durumu gerçeklesebilir. Tiroit hormonlari ve böbreküstü bezlerinin çalisma durumu bu soruna yol açabilir. Fazla kilo nasil kalp - damar hastaliklarina yol açiyorsa, asiri zayiflik da böylesi bir sonuca, adet düzensizliklerine, kansizliga vs yol açabilir. O nedenle kilo almak için asagidaki önerilere dikkat etmekte yarar vardir:
- Ana ögünlerinizde besin çesitliligine önem verin. 4 temel besin grubunu (et ve türevleri, süt ve süt ürünleri, tahil grubu, sebze ve meyveler) bir arada tüketin.
- Mümkünse süt - yogurt miktari arttirin.
- Sütünüze nesquik, seker, bal veya tercihen pekmez ilave edin.
- Yogurdunuza toz seker veya pudra sekeri ekleyin.
- Aralarda hamburger yenilmesi, sekerli limonata veya taze sikilmis meyve suyu içilmesi de kilo almaya yardimci olmaktadir.
- Ayrica yagli tohumlar (findik, yerfistigi, badem, ceviz) ve kuru meyveler kilo alma konusunda oldukça önemlidir.
- Muhallebi üzerine 1 - 2 kasik findik veya ceviz içi konulmasi hacim olarak bir artis saglamazken besin içerigi ve enerji açisindan önemli bir artis saglamaktadir.
- Ayrica kabak tatlisi, meyve jölesi, komposto, hosaf, sütlü tatlilar (dondurma, sütlaç, muhallebi, kazandibi, puding), tahin - pekmez gibi tatlilar da saglikli bir sekilde kilo almanizi saglayacaktir.
- Özellikle yatmadan önce tatli yemeye özen gösterin.
- Makarnanin üzerine sos, peynir, yogurt, kiyma gibi ilaveler yapilmasi kilo almaya yardimci olabilmektedir.
- Seker, kolesterol, tansiyon yüksekligi, karaciger yaglanmasi veya safra kesesinin alinmasi gibi bir probleminiz yoksa, her gün bir adet haslanmis yumurta yiyin.
- Ögünlerde yagda kizartilmis, çok yagli yemekler yer almamalidir.
- Yiyeceklerinizi haslama, izgara yapma, bugulama veya firinda pisirme yöntemleri ile hazirlayin.
- Kati margarinlerden ve tereyagindan uzak durulmasi gerekmektedir. Tercihen zeytinyagi, misirözü yagi, soya yagi, kanola, bitkisel karisim yaglar veya findik yagi gibi bitkisel sivi yaglar kullanilmalidir.
- Zayifligin bir nedeni de psikolojik oldugu için ferah, rahat ve temiz bir ortamda yemek yenilmesi gerekmektedir.
- Yemekler çok hizli bir sekilde yenilmemelidir.
- Sadece yasamak için yemeyin, biraz da yemek için yasayin.
- Tikanmaya yol açmamasi adina yemekle birlikte çok fazla sivi almayin.
- Mümkünse ögün atlanmamali, günde 6 ögün beslenilmelidir.
- Ögünler 3 ana, 3 ara ögün seklinde olmalidir. Ögün aralari 2 - 3 saat kadar olmalidir.
- Sigarayi içiyorsaniz birakin.</
0 Yorumlar