şehrimizdeki klasik müzik konserlerinde bölüm aralarında alkışlanıyor diye kızıyoruz, sinirleniyoruz, konser sırasında tıktık'lıyoruz ve sonra, hiç birimiz sosyolog olmamamıza rağmen, içinde yaşadığımız topluma dair haddimizi aşan sosyolojik genellemeler yaparak kendimizi ve etrafımızı kirletiyoruz ya, işte buna dair bir çift sözüm var:
klasik müzik yapıtlarında; ya bölüm aralarında, ya yapıtın güçlü bir şekilde yükselip ardından sessizleştiği bir anda, ya da biter bitmez alkışlanıyor olması benim için de büyük bir sorun; bu durumdan çok ama çok rahatsız oluyorum. ama şu da bir gerçek ki, bu sorun sadece ülkemiz seyircisiyle sınırlı değil. "zamanın ruhu" denen olgu, her alanda olduğu gibi bu konuda da karşımıza çıkıyor, hem de hiç ummadığımız coğrafyalarda.
yıllar önce, berlin filarmoni'nin geleneksel olarak her 1 mayıs'ta avrupa'nın bir kentinde verdiği avrupa konseri dizisinin atina ayağında akropolis'in eteğindeki odeon açık hava tiyatrosunda, simon rattle yönetiminde ve daniel barenboim solistliğinde brahms'ın 1 numaralı piyano konçertosu'nu çalarken, müthiş bir şekilde biten birinci bölüm ardından alkış kopmuştu.
bunun en son örneğine, 31 aralık 2020 akşamı berlin filarmoni'nin yeni yıl konserini seyretmiş olanlar tanıklık etmiş olmalılar. bernstein'in ünlü ve çok tanınmış "batı yakasının hikayesi - senfonik dansları" çalınırken, bölüm arasında bile değil, müziğin kreşendoyla bittiği bir anın hemen sonrasında salonda öyle böyle değil, bayağı büyük bir alkış koptu.
tekrar hatırlatayım: yer: berlin, salon: philharmonie, orkestra: berlin philharmonie. seyircilerin ise: çoğunluğu almanyalı olmalı. konserin biletleri satışa çıkmış olduğu için, seyirci kitlesinin, kolayca "ilgisiz" olarak yaftalanacak davetiyelilerden oluştuğunu da söyleyemeyiz.
bu konser yıllar içinde, viyana filarmoni'nin valsli yeni yıl konseri kadar olmasa da, popüler bir etkinliğe dönüştü. ama orası berlin, almanya.
almanya'daki bir klasik müzik konserinde bile yapıt sırasında büyük bir alkış kopabiliyorsa, bunun türkiye'de olması çok daha olası. oluyor da zaten. kabul edilebilir olmasa da :(
0 Yorumlar