Yeni

10/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

sigara sarma makinesi

GONE WITH THE WIND - RÜZGAR GİBİ GEÇTİ - 2.Bölüm: Bir Scarlett Aranıyor

David O. Selznick 1936 senesinde Rüzgar Gibi Geçti'nin film haklarını aldığında, çoktan Hollywood'un en başarılı yapımcılarından biriydi. MGM ve RKO gibi iki büyük stüdyoyla çalışmış; orijinal King Kong'u, David Copperfield'ı, Greta Garbo'lu Anna Karenina'yı yapmıştı. Karısı Irene, MGM'nin patronu Louis B.Meyer'ın kızı idi.


David O. Selznick, Oscar ödül töreninde


David, Amerika büyük depresyon döneminden kurtulmaya çalışırken, yıldızlarla dolu göz alıcı, gösterişli filmler ile halka teselli ve eğlence sağlıyordu. Ama gönlünde yatan bağımsız olmaktı. Kendini beğenmiş, kibirli, neşeli bir adamdı. İsminin ortasındaki O harfini salt havalı olsun diye kendi eklemişti. 34 yaşında Hollywood'un en büyük yapımcısı idi. Bu yüzden Amerikanın en zengin adamı Jock Whitney ile ortak oldu ve 1935 senesinde kendi yapım şirketinin başına geçti. Bu dönemde orijinal "Bir Yıldız Doğuyor" filmini, Zenda Mahkumları'nı yaptı.


Douglas Fairbanks Jr, Kay Brown ve Jock Whitney, Rüzgar Gibi Geçti'nin haklarını satın aldıklarını açıklayan basın konferansında. Kay Brown kitabı keşfedip David Selznick'e film haklarını aldıran kişidir.


David 1936 senesinde Rüzgar Gibi Geçti'nin film haklarını satın aldığında henüz kitabı okumamış, adı sanı duyulmamış bir yazarın kitabı için para ödemekten de pek hoşlanmamıştı. Kitabı yaz tatiline giderken yanına alıp okudu ve karşısındaki sorunu gördü: 1000 sayfalık bir romanı nasıl film haline getirebilirsiniz?


Filmin yönetmeni olarak David'in arkadaşı George Cukor tutuldu. David, Sidney Howard'ın senaryoyu yazmasını istiyordu. Howard çiftliğinde kalıp çalışmak kaydıyla bu işi kabul etti. Oyuncu seçimi ise ülkede adeta milli meseleye dönüşmüştü. Scarlett O'Hara kim olacaktı? Filmin çekilmesi ile kuşkusuz tarihe geçecek olan bu karakteri oynama şansını kim kazanacaktı?

Dönemin en büyük yıldızları bu rol için aday gösteriliyordu :

Bette Davis

Joan Crawford

Katherine Hepburn

Miriam Hopkins

David bir gazeteci ile anlaşmıştı. Adam manşet atmayı ve haber şişirmeyi çok iyi biliyordu. Böylelikle birbiri ardına çıkan haberlerle, Scarlett arayışı kısa sürede çılgınlığa dönüştü! David'in sekreteri bütün ülkeyi dolaşarak yetenek araştırması yapmaya başladı. Seçmelere yüzlerce kadın katılıyor, arama hummalı şekilde sürüyordu. Bu esnada Hollywood'da deneme çekimleri başlamıştı.

Scarlett O'hara rolü için toplam 32 aktris ile deneme çekimi yapılmıştı. Bunlardan ilki Tallulah Bankhead idi:


Tallulah Bankhead

Deneme çekimi yapılan diğer kızlar arasında kızıl saçlarıyla tanıdığımız Susan Hayward, sonradan büyüleyici bir yıldız olacak Lana Turner ve Charlie Chaplin'in karısı ve başrol oyucusu Paulette Goddard bulunmakta idi.


Susan Hayward

Susan Hayward deneme çekimi, kütüphane sahnesi

Lana Turner

Lana Turner deneme çekimi

Paulette Goddard

Paulette Godard deneme çekimi


David Selznick'in bu filmi yapmak için henüz ne senaryosu ne de parası vardı. Fakat aynı zamanda, manyaklık noktasına çıkmış Scarlett arayışının halkın ilgisini ortada esamesi olmayan film üzerinde tuttuğunu bilecek kadar zekiydi.


Şaşırtıcı şekilde, Scarlett rolünün tam aksine, en başından itibaren Rhett Butler için sadece ve sadece tek kişi kabul görmüştü. Kitabı okuyan milyonlarca kişi, onu sadece tek bir adamın oynayabileceğini biliyordu : Hollywood'un en büyük yıldızı Clark Gable!


Clark Gable

Clark Gable o dönem MGM'nin en çok hasılat getiren yıldızı idi. David, Gable'ı filmde oynatmak için önce yalvardı, sonra da utanç verecek kadar astronomik bir parayı ödemeyi kabul etti.


1937 senesi sona ererken, Sidney Howard ilk senaryo taslağını teslim etti. Bu haliyle film beş buçuk saat sürüyordu ve kesilmesi gerekmekte idi. George Cukor ve Sidney Howard ile senaryo üzerinde çalışan Selznick, ilkinden de uzun süren bir taslak çıkarttı! David filmin devasa olacağını anlamıştı. Son derece kritik bir kararla, yapım tasarımcısı William Cameron Menzies'i işe aldı. Bir dahi olan Menzies, senaryoyu adeta kare kare çizerek her sahne için taslak hazırlayacaktı. Filmin genel görüntüsünü ve setlerin tasarımını bu taslaklar belirleyecekti. Böylece Hollywood'da geleneksel Güneyin zengin atmosferini yansıtacak olağanüstü setler inşa edilecekti.


İşte Menzies'in storyboard çizimlerinden bir kaç örnek:













1938 yazında, David O. Selznick, Rüzgar Gibi Geçti için 400.000 dolar harcamıştı ve ortada ne senaryo ne de oyuncular vardı. David'in daha çok paraya ve Rhett Butler'a ihtiyacı vardı. Stüdyolar arasında pazarlık kızıştı. MGM, Clark Gable'ı verip filmin dağıtımcılığını ve yedi yıl boyunca hasılatın yarısını aldı. 1 milyon dolar kadar da masraflara ortak oldu. Ağustos ayında Clark Gable kontratı imzaladı. Şimdi David'in zamana karşı yarışı başlamıştı. Kontratın bağlayıcı şartına göre, film çekiminin Ocak 1939'da başlaması zorunlu hale gelmişti.


David 1 aylık tatile çıkıp senaryoyu elden geçirdi. Diyalog yazması için başka bir yazar tuttu. Hollywood'a döndüğü zaman Scarlett O'Hara için bir aday öne çıkmıştı: Yeni deneme çekimiyle Paulette Goddard herkesi etkilemeyi başarmıştı.


Paulette Goddard deneme çekimi, Tara'da Ashley ile yüzleşme sahnesi


Bu videoda çeşitli aktrislerle yapılmış deneme çekimlerini izleyebilirsiniz:

Yorum Gönder

0 Yorumlar