Varis hastalığı vücuttaki toplardamarların belirgin hale gelmesi ve genişlemesidir. Çeşitli derecelerde olabilir. Varis Hastalığı toplardamarların içinde yer alan kanın aşağıdan yukarı doğru taşınmasına yardım eden kapakçıkların iyi çalışmaması neticesinde ortaya çıkar. Kapaklar tam olarak kapanamazsa yukarı taşınan kanın bir kısmı geriye kaçar ve aşağıdaki damarların genişlemesine neden olur. Bu genişleme kapakların birbirinden uzaklaşmasına, kaçağın artmasına, yetmezliğin belirginleşmesine ve kısır döngü şeklinde damarların daha da genişlemesine yol açar. Bir süre sonra dolaşım bozulmaya başlar ve renk değişikliğinden “varis ülseri” dediğimiz yaraların oluşumuna dek giden tablo meydana gelir. Varis tedavisi için sizleri sağlıklı güzelliğin adresi olan estethica'ya; varis kliniğimize bekliyoruz.
Varis Hastalığının Şikayetleri
• Bacaklarda dolgunluk, ağırlaşma hissi, yorgunluk, gece ağrıları
• Kaşıntı
• Şişlik (ödem)
• Huzursuz bacak
• Kramp
• Bileklerde başlayan renk değişikliği, morarma
• Estetik kaygı
Varisin Oluşumu
En önemli sebep genetik olmakla beraber uzun süreli ayakta kalmayı gerektiren işler, üst üste olan doğumlar, varis oluşumunu kolaylaştırır. Diğer yandan karın içindeki bası yapan bir takım patolojilerde yine varis görülebilir.
Varis Dereceleri
Sadece ciltte yer alan “telenjiektazi” denilen örümcek ağı şeklindeki kırmızı çizgilenmelerden bacak üstünde dışarı doğru çıkıntı yapmış, büyük, yeşil damarsal yapılara kadar değişen seviyelerde görülebilir.
Varis’de Tanı
Öncelikle doktorun muayene etmesi bir bütün olarak klinik değerlendirmesi şarttır. Ardından “DOPPLER ULTRASONOGRAFİ” ile damarsal ağın haritalanması gerekir. Gereken durumlarda altta yatan başka bir neden olup olmadığının araştırılması için mutlaka batın içi ultrasonografi değerlendirmesi muayeneye eklenmelidir.
Varis tedavisinde en önemli nokta sorunun nereden kaynaklandığını bulmaktır. Radyoloğun doppler ultrasonografi ile yapacağı “DAMAR HARİTALAMA” dediğimiz detaylı değerlendirme hangi damara hangi tedavinin yapılması konusunda yol gösteren en önemli kılavuzdur. Damar ağı bir ağaç gibi düşünüldüğünde gövdedeki yani ana damardaki sorunlardan dallar, ince dallar ve yapraklar gibi uç bölgelere doğru olan sorunlarda tedavi planlaması tamamen değişiktir.
Varis Tedavisi
Varisin önlenmesinde ve tüm tedavilerde doktorunuzun anlatacağı ve derecesini belirleyeceği şekilde VARİS ÇORABI kullanımı mutlaka gereklidir. Tedavi sorunun olduğu en büyük damardaki problemden en küçüğe doğru planlanmalıdır. Bu iyi sonuç alınabilmesi ve nükslerin önlenebilmesi için en önemli noktadır.
Ana damar varisleri:
• Klasik varis ameliyatları
• Laser enerjisi kullanılarak cerrahi uygulanmadan damar içi ablasyon tedavisi
• Radyofrekans enerjisi kullanılarak cerrahi uygulanmadan damar içi ablasyon tedavisi yapılabilir
Büyük yan dal varisleri:
“Mini filebektomi” denilen çok küçük cerrahi insizyonlarla damarların ciltten çekilerek çıkartılması işlemidir.
Küçük yan dal varisleri:
“SKLEROTERAPİ” denilen damar içine ilaç enjekte edilerek damarın kapatılması yöntemidir. Damarın büyüklüğüne göre “köpük”, “sıvı” ya da “mikro” skleroterapi şeklinde uygulanabilir.
“PERFORAN VEN” (Bağlantı ven) problemleri:
Cerrahi bağlama ya da ince laserkateterleri ile kapatma işlemi uygulanabilir.
Örümcek ağı şeklinde lezyonlar:
• Dermal (cilt) Laser uygulamaları yapılabilir. ND-YAG laser kullanılabilir
• Dermalradyofrekans (TC-3000) uygulaması yapılabilir.
0 Yorumlar